To proste ciasto z jabłkami zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Jest idealne jako deser na weekend

Dodano:
Ciasto z jabłkami Źródło: Shutterstock / Chatham172
Ciasto z jabłkami to zawsze dobry pomysł. A ten prosty przepis to pyszne ciasto ucierane, które łatwo i szybko można zrobić za pomocą zwykłego miksera.

Jeśli należysz do osób, które lubią mieć zawsze pod ręką kawałek domowego ciasta do kawy czy herbaty (a w weekend to już obowiązkowo), koniecznie zapisz przepis na tę szarlotkę. To ciasto proste, można powiedzieć, że zwykłe, a jednak ma w sobie to coś, co sprawia, że chce się sięgać po kolejny kawałek. To ciasto, które pachnie babciną kuchnią, i choć babcia prawdopodobnie ciasto ucierała ręcznie, to dziś można łatwo pomóc sobie mikserem lub robotem, a wtedy zrobienie tego placka z jabłkami jest dosłownie: dziecinnie proste.

Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami?

Sekret tego placka z jabłkami to utarte na puch masło. Musi być miękkie, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. Miksowane szybko zacznie jaśnieć i zamieniać się w puszystą masę, do której kolejno dodaje się pozostałe składniki. Przeczytaj uważnie przepis, aby rzeczywiście robić wszystko krok po kroku, tak jak jest w recepturze. Ciasto wyjdzie idealnie puszyste, wilgotne, pyszne.

Do ciasta można dodać dowolne jabłka, ale najlepiej się tu sprawdzą odmiany kwaśne czy winne. Dobre będą np. antonówki albo szare renety. Jeśli lubisz połączenie jabłek i cynamonu, przed wyłożeniem kawałków jabłek na ciasto, wymieszaj owoce z 1 łyżeczką cynamonu, lub po prostu wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp już gotowe ciasto taką mieszanką.

Inspiracja: do ciasta ucieranego z naszego przepisu można dodać także inne owoce, np. gruszki, śliwki, truskawki albo wiśnie.

Przepis: Placek z jabłkami

Proste ciasto idealne do kawy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
223 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jabłka
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 125 gramów cukru
  • 3 jaja
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na ciastoMasło zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj partiami cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Miksuj dalej, aż masa będzie gładka. Dodawaj kolejno jajka. Wymieszaj w osobnej misce mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy w 2-3 porcjach. Na koniec dodaj mleko i cały czas miksuj na małych lub średnich obrotach.
  2. Pieczenie ciastaJabłka pokrój na połówki, a następnie na plastry. Ciasto wylej do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzchu ułóż jabłka. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posyp obficie cukrem pudrem.

Jak podawać placek z jabłkami?

Szarlotka z tego przepisu świetnie smakuje nawet na drugi czy trzeci dzień. Ale to również ciasto, które można zaserwować lekko ciepłe i wtedy koniecznie podać z gałką lodów waniliowych. Ten placek z jabłkami można też kroić i niczym kanapki smarować dodatkowo konfiturą z moreli albo dżemem pomarańczowym (bardzo taką opcję polecamy).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...